Australian Animals | Animals for Kids | Weird Wild Animals

Children and Growing Up
267 followers
Comments are disabled for this video.
G'day mate. Welcome to Australia. You're not going to find animals like this anywhere else
in the world. They all live together on this continent that looks like a giant island.
Let's take a closer look. Here are 11 amazing Australian animals.
These cute cuddly Aussie critters are koalas. Koalas are marsupials. Marsupials are a kind
of mammal that are not fully developed when they are born. When baby koalas,
also known as joeys, are born, they're not ready to live on their own. So they live in their
mother's pouch for about seven months. Newborn koala joeys are about the size of a jelly bean.
They eventually grow to be about nine kilograms, around 20 pounds. As baby joeys, they rely heavily
on their mother for the first year of their life. Even when they leave their mother's pouch at seven
months, they come back to nurse. After a year, they stop nursing and eat leaves. Eucalyptus
leaves are their favorite. Adult koalas are mostly solitary and spend their days up in the trees,
napping and eating. They're nocturnal. This means they're more active during the night.
This is a dingo. It's known as Australia's wild dog, but they can also be found in Southeast Asia.
Dingoes are usually reddish or golden in color and reach 15 kilos on average, or about 35 pounds.
Not all dingoes are pure dingo. They can and do breed with domestic dogs to form hybrids.
You can recognize a dingo by its large head with pointy ears, narrow chest and shoulders, and its
big bushy tail that helps it stay balanced. They typically live in family packs, but sometimes the
young males go off on their own. Dingoes are hunters and mainly eat small animals like rabbits,
rodents and lizards, but they also eat plants. We call this kind of animal an omnivore. Omni means
all and vor means eating, like when you have a voracious appetite. Put those together and you
get eating everything! Do you recognize this popular Australian native animal? That's right,
it's a kangaroo. Like the koala, kangaroos are marsupials. Like other marsupials, baby kangaroos
called joeys develop in a pouch. They are about the size of a grape when born and they travel up
to the pouch on their own without any assistance from their mom. When the kangaroo is large enough,
it can leave the pouch and join the other members of the family in eating grasses. Like cows,
kangaroos regurgitate their food and re-chew it as part of their digestion. Kangaroos are
the tallest marsupial, standing over two meters tall. They live in groups. When they sense danger,
they alert the others by beating on the ground with their huge feet. They also can use their
giant strong feet to kick any opponents. But kangaroos are mostly known for how well they
can hop away. They use their powerful back legs to jump about nine meters in one leap.
In this way, they can travel around 50 kilometers per hour. It helps that they have such long,
strong tails that keep them balanced when jumping. Look at them go! This strange Australian animal is
the Tasmanian devil. These are the largest carnivorous marsupials in the world, reaching
about three quarters of a meter long and weighing about 11 kilograms. By now, you know that marsupial
means they have little pouches where their baby joeys finish growing up. They're called Tasmanian
devils because they live in Tasmania, a large island just south of the Australian mainland.
They're not really devils, but they do get pretty grumpy. Tasmanian devils have sharp teeth and have
one of the most powerful bites of any mammal on earth. They often eat the carcasses of dead
animals. Yuck! And they eat everything, even the hair and bones. Double yuck! Tasmanian devils are
nocturnal. They sleep all day in a burrow or cave and come out at night to eat. They make a dramatic
display if they are threatened. They howl, bare their teeth, and spin around in circles.
Behold! Another Australian marsupial, the wombat. They are about one meter long with a pudgy
appearance. They have squat little legs and a very short tail. They spend much of their time in burrows
underground, digging with their teeth and claws. Like rats and other rodents, their long front teeth
keep growing. They must constantly chew on tough plants to keep their teeth ground down to a normal
size. And like other marsupials, wombats have pouches where they raise their young. But their
pouch faces backwards. This way dirt doesn't get into the pouch as the wombat digs its tunnels.
Pretty smart! Wombats are nocturnal herbivores, emerging from their tunnels at night to eat a
Wombats have an unusual defense mechanism against their most common predators,
dingoes and Tasmanian devils. They dive into a tunnel and block the opening with their backside.
Their rear ends have a tough cartilage that makes it hard to bite. Then the wombat can reach back
and kick with its powerful rear legs, driving the predator away. Wait a minute! Is that a kangaroo?
Nope! It's a wallaby. It sure looks a lot like a kangaroo. Just like the kangaroo,
wallabies are marsupials. But they're smaller. Wallabies are members of a family called macropodidae,
which means big feet. Kangaroos are also members of this family. So how can you tell the difference
between a kangaroo and a wallaby? The kangaroo has more height between its ankles and its knees.
This lets it get more speed as it hops across the grasslands. Wallabies, in contrast, have more
compact legs. Wallabies usually have brighter coats. Some have reddish markings around their
shoulders. Kangaroos tend to be more dull in color. Still not sure? You can really tell the
difference by looking at their teeth. The wallaby lives mostly on leaves from the forest, so it has
flatter teeth for crushing and grinding leaves. Kangaroos tend to live in more open areas without
trees and eat more grass, so they have ridged teeth that are good for cutting grass to eat.
This might be the most adorable marsupial, the quokka. He looks like he's smiling!
The quokka is also a member of the macropod family. They can hop using their big feet,
but they are much smaller than their relatives the kangaroo and wallaby. They're about the size
of a house cat. Like kangaroos and wallabies, quokkas raise their joeys in a pouch. After about
eight months, the new quokka can live on its own. Quokkas are vegetarian and eat a wide variety of
plants, including grasses and leaves from shrubs and trees. Quokkas are very good at burrowing,
digging tunnels where they nap, and can hide from predators. They can also climb trees. Most
quokkas are found on Rottnest Island off the west coast of mainland Australia. They're so photogenic,
but don't be fooled by their cute pictures. Quokkas can and do bite. We'll just think they're
super cute from a distance. This is the duck-billed platypus. The platypus has a bill and webbed feet.
That might make you think of a duck, but the platypus is not a bird. It's a mammal! What?
We've been talking a lot about marsupials, but the platypus is a different kind of mammal called a
monotreme. These are mammals that can lay eggs. This is very rare. In fact, there are only two
known kinds of animals that can do this. Do you know the other? We'll talk about it in a moment.
It's another Australian native. But for now, let's focus on the weird and wonderful platypus.
The platypus lays one or two eggs at a time. She stays with the eggs, keeping them warm.
They hatch in about 10 days. The babies are tiny, like a little bean. So many of these Australian
animals sure are tiny when they're born. They stay nursing with the mother for about three to four
months until they can swim on their own. Full-grown platypuses grow to about one and a half kilos,
about three pounds. They hunt underwater, scooping up all kinds of food from the bottom.
They eat insects, shellfish, and worms. And since they don't have teeth,
they scoop up a little gravel and use it to mash up their food. Now that's a big bird.
The emu is a very large flightless bird found in Australia. The emu is the world's second largest
bird. Only the ostrich is bigger. It has long legs and a long neck and stands almost two meters tall.
Emus are speedy. They can sprint up to 50 kilometers per hour. And they're the only
birds with calf muscles. They can jump more than two meters straight up off the ground.
Along with running away, emus have another unusual defense mechanism. They can rattle their stiff
tail feathers. This scares off predators like dingoes. The feathers of an emu don't look like
most birds. Most birds have feathers that lie very close together, held together with barbs.
But emu feathers have barbs that are very far apart, and so the feathers don't hook together.
They stick out, looking more like hair. Emus can also scare off predators by shouting. Well,
sort of. The emu has a pouch in its throat that it can inflate and use to make deep booming,
grunting, and hissing sounds. Their calls can be heard up to two kilometers away.
That'll scare off a dingo. Here's a cassowary, another large flightless bird living in Australia,
and the third largest bird in the world. Actually, it's the third tallest, but the second
heaviest. Like the ostrich and emu, the cassowary does not fly. It has tiny wings that couldn't
support its weight during flight. The female cassowary is about twice as big as the male,
about 60 kilos, 130 pounds. The cassowary has long, glossy black feathers on its body,
but hardly any feathers on their long necks that are multicolored, red, orange, blue, and purple.
Yeah, that's not all that's going on. The cassowary has all sorts of interesting features.
See that fold of skin in front? That's called a wattle. And on the top of their heads is a
tall horn called a casque. This may remind you of some dinosaurs, like the Parasaurolophus.
Like other birds, the female cassowary lays eggs. Then the father takes care of them. What a good
dad! We should say emu dads do this too. But just because they're good parents, don't think these
giant birds are pushovers. Cassowaries can defend themselves. They have sharp claws and a powerful
kick. They just want to be left alone to graze. They mostly eat fruit, but they can also eat the
occasional lizard or snake. The echidna is the second kind of mammal that can lay eggs. Remember
the platypus is the other? The echidna usually lays just one egg a year. It's about the size of a
grape. The mother echidna holds the egg in a pouch on her belly. The egg hatches after about 10 days.
The baby echidna is called a puggle and is very tiny. It grabs onto its mother's fur and laps up
milk from special glands in her pouch. There are actually two kinds of echidna. The long-beaked
echidna and the short-beaked echidna. They are sometimes called spiny anteaters. That's because
they do eat ants and termites. But they aren't really closely related to true anteaters, which
live in the Americas. The echidna is good at digging in the dirt to catch their food. They
stick in their snout and catch insects on their long sticky tongue. Echidnas aren't interested
in fighting. You can tell just by looking at it. It doesn't want to be bothered. Look at all those
spines! To defend against predators, the echidna rolls up into an unwelcoming ball covered with
spikes. Not so easy to bite now. Those are 11 amazing animals that live down under. In Australia,
which animal was your favorite? Which Aussie critter do you think is the strangest? Let us
know in the comments below. We want to know what you think! Now it's time to watch more Socratica
Kids animal videos. Pick which one you want to watch next. We guarantee you'll love it! Animals are cool!
