Song and Facts Of The Western Meadowlark

All Things Birdie
12 followers
75 Video Views·Oct 29, 2022
Song and Facts Of The Western Meadowlark
The song of the western meadowlark is one that I look forward to every April. Despite the cold
mornings that persist during that time of the year, their bright and cheerful song travels
through the air with the reassurance that spring is underway. Hearing their song always brings a
smile to my face. The western meadowlark is not a lark as the name suggests. It actually belongs
to the blackbird or ichthyrid family that consists of blackbirds, bobblings, orioles,
freckles, and cowbirds. The explorers Lewis and Clark were aware of the western meadowlark,
but had not given the bird much study. Later, when John James Audubon came on the scene,
he was bothered by this oversight and gave the bird its Latin name,
sternella neglectus, which means neglected starling. The western meadowlark is a robin-sized
bird, but a bit more plump, with a shorter tail and short wings. It can easily be identified by
its yellow breast, black V-shaped bib, white tail margins, and long slender bill. Its back
is intricately patterned in brown, black, and white. It is nearly identical to the eastern
meadowlark. To tell the two apart, the best identifier is the difference in their songs,
which are actually quite different. Where their ranges overlap, the two rarely ever hybridize.
One interesting fact is that the western meadowlark is a state bird for six U.S. states,
which are Kansas, Montana, Nebraska, North Dakota, Oregon, and Wyoming. The western
meadowlark comes in second place to the northern cardinal, who is the state bird of seven states.
Western meadowlarks are one of the most abundant grassland birds in North America,
ranging from sea level up to 10,000 feet. They are at home in wide open fields, meadows,
pastures, and prairies with low to medium height grasses. They avoid areas that are wooded or with
heavy shrubs. Their diet consists of grain, weed seeds, and insects. They eat in alignment with
the seasons, which means that in winter and spring, they forage for grain. In the late spring and
summer, they eat insects, and in the fall, they eat weed seeds. Their long, slender bill is a
useful tool for probing and poking the soil in search of a tasty insect. The way they acquire
them is a feeding behavior known as gaping. They insert their bill into the soil, bark, or other
substrate, and with their unusually strong muscles, they pry the soil apart to create a hole. This
gives them access to seeds or insects that other birds can't get to. Some of the insects that they
eat are beetles, ants, cutworms, grasshoppers, and crickets. Males begin territory selection and defense
up to a month before the females arrive. They may sing from the ground, but will also utilize a perch
located along the perimeter of their territory. They can often be seen from fence posts,
trees, or utility poles, anything that gives them an unobstructed view of their domain.
Males repeat the same song several times before switching to another song.
If another male is in the area, he may change his song in response to an approaching male's song,
indicating his readiness to interact with the newcomer. From my research, I observed and
recorded five different songs. This is by no means a conclusive list of all of their vocalizations,
but just the experiences I had in the field. I heard what I call the primary song. This is the
most frequently used song that I heard. Now and then, the male would switch to what I call
the secondary song. It has a slightly different intonation. Another time, I heard a chattering
sort of call that he gave in response to another male's chatter that you hear immediately preceding
his. There is also the single note that goes down in pitch, sometimes interspersed with the primary
or secondary song. And lastly, I heard the flight song as the male took off,
which is a hurried sort of twittering and erratic warbling sound.
On one of my days of recording, I saw a male who landed on a fence post
and started singing. He then went to each of the next three posts, singing at each one, and then
flew back into the field. He repeated this exact same pattern over and over, giving quite the
territorial display. While I can't know for sure, I wondered if he was flying to his nest site after
each perimeter visit. Males will mate with two females in a breeding season. The female chooses
a nest spot on the ground, shaping a shallow depression into a cup-like shape, then lining
it with soft dry grasses and pliable stems of shrubs. One really unique feature is that the
female often uses the vegetation around the nest cup to create a grassy, waterproof dome over the
nest. To do this, she weaves together grass and shrub stems to provide protection. Also, as the
parents move in and out of the nest, they create short runways or pathways in the surrounding
grasslands. So you can think of the finished product as a grass-thatched bird igloo, complete
with a driveway that is very well concealed. The female is solely responsible for choosing the nest
site, constructing the nest, and incubating the eggs. Western meadowlarks have one to two broods
per breeding season and lay five to six eggs per clutch. After the eggs have hatched, the male
brings food to the chicks and chases off any intruders if needed. Western meadowlarks are
extremely sensitive to humans and will abandon a nest if disturbed. Where I live, I often see
wide open grassy fields where western meadowlarks nest, fenced off to protect the birds and animals
who inhabit those areas. I am very happy that measures like this are taken to protect the birds
and animals who need this seclusion in order to thrive. The western meadowlark is more often heard
than seen and it can be difficult to study them in their natural habitat. Of all the times I have
observed these birds in the field, I have never seen any females or juveniles and I haven't seen
much information about them online either. Despite their secretive nature, their beautiful song is a
delight to the soul and it reconnects us with nature. Do you have the western meadowlark in
your area? Do you look forward to hearing their arrival every spring as well? Let me know in the
comments section below and as always, thank you so much for watching and happy birding!
