Why Are Giant Pandas So Hard to Save

Panda
40 followers
Mar 15, 2026
Thanks to massive conservation efforts and tens of millions of dollars spent over the
last 40 years, humans are probably the only reason giant pandas haven't gone extinct yet.
Of course, as we take up more and more of its native habitat in China, we're also
the reason that they're in trouble in the first place, so saving them seems like the
least we could do.
And our efforts seem to be working.
Sort of.
There are about 1,600 giant pandas living in the wild today, and another 300 in zoos
around the world.
But pandas present a conservation challenge like no other.
Giant pandas have one of the strangest and most perplexing diets in the animal kingdom,
and they're equally unusual when it comes to reproduction.
We can help with both of these things when animals are in captivity, but it raises the
question, how do pandas manage to exist in the wild?
Let's start with the food.
You know that pandas eat bamboo, but did you know that it makes up to 99% of their diet?
This would make total sense if pandas were a kind of herbivore, but they are, in fact,
a type of bear.
Instead of having complicated, fermenting, four-chambered stomachs like cows, their digestive
systems resemble those of carnivores, with a simple stomach and a short, small intestine.
So giant pandas actually can eat meat.
They just don't.
When scientists sequenced the panda genome in 2009, they found that the bears don't
even have the necessary genes for making enzymes to break down all the cellulose in bamboo.
As a result, giant pandas have to eat between 9 and 18 kilograms of bamboo every day.
It also means wild giant pandas spend as much as 16 hours a day foraging and eating, leaving
the rest of the day mostly for sleeping.
But it's not like they're being picky eaters.
It's likely that pandas weren't always so reliant on bamboo, but as ancient humans
arrived into their territory, they moved to higher elevations and started eating bamboo
to avoid competing with other meat eaters.
And it's only now that scientists are beginning to understand how giant pandas can survive
on this weird, finicky diet.
Researchers tracked three male and three female giant pandas over the course of six years,
looking closely at what they ate in their natural habitat in China's Qinling Mountains.
Of special interest was the amount of nitrogen, phosphorus, and calcium they ate, since those
are the most important nutrients for mammals.
It turned out that pandas tweak their tastes for bamboo from one part of the plant to another,
and from one species to another, as the year progresses.
A lot of their diet consists of a certain type of bamboo called wood bamboo, and throughout
the year, the pandas go from eating the leaves of the plant to the shoots, which contain
more phosphorus and nitrogen.
But as the shoots grow, they lose those nutrients, so the pandas move to higher elevations and
switch to eating the shoots of another bamboo species called arrow bamboo.
Then in mid-summer, they switch, yet again turning their attention to the leaves of the
arrow bamboo, which has lots of calcium.
By late summer, the females return to lower elevations to give birth, at which point they
switch back to the leaves of the wood bamboo.
It's all very complicated, and what's worse, this poor diet also makes reproduction,
which is notoriously challenging, to begin with, even harder.
Though pandas can reproduce when they're as young as 4 to as old as 20, female giant
pandas only ovulate once a year in the spring.
The window during which they can conceive is usually between 1 and 3 days, so rabbits
they are not.
Then, if a female manages to become pregnant in the spring, the embryo stays in a state
of arrested development, known as delayed implantation.
Researchers think the embryo only restarts its development after the female returns to
lower elevations and can eat more of the calcium-rich leaves of the arrow bamboo, nutrients she
needs for fetal bone growth and lactation.
But again, because of the bear's inconsistent and nutrient-poor diet, newborn pandas are
far from giant.
Famously described as the size of a stick of butter, infant pandas usually weigh between
90 and 130 grams, less than a third of the weight of other bear cubs.
So if being cute has given them the evolutionary advantage of making us want to care for them,
all I can say is, well played, pandas.
Well played.
And on behalf of humanity, I should say, sorry for making things even harder for you guys.
But also, you're welcome.
Thank you for watching this SciShow Dose, which was brought to you in large part by
our SciShow President of Space, Chris.
Thank you, Chris, for your support and encouragement.
If you would like to be a President of Space, you can go to patreon.com slash scishow to
learn how you can support this channel and get monthly rewards in the process.
