1- Bò rừng có hình dáng, tầm vóc gần giống với bò nhà nhưng lớn hơn. Bò đực lưng gồ hơn. Bò rừng có lông màu nâu, 4 vó trắng và mông trắng đặc trưng. Thân dài 1,9-2,25 m, vai cao 1,55-1,65 m. Trọng lượng cơ thể khi trưởng thành 600–800 kg. Thường sống ở các khu vực rừng thưa, thoáng có trảng cỏ; rừng khộp
2- Bò tót Đông Dương: Bò tót cao hơn, con trưởng thành đến 1,9 m, nặng 800-1.000 kg. Trọng lượng trung bình từ 900 – 1000 kg. Đầu to, trán dẹt hơi lõm, có đốm lông trắng trên trán, đỉnh trán giữa hai sừng dô cao. Sừng to khoẻ cân đối, uốn cong lên phía trên tạo vòng cung hình bán nguyệt. Gốc sừng màu vàng xám, mút sừng nhọn đen bóng. Lớp da ở cổ và trước ngực không tạo thành yếm. Bộ lông ngắn mềm mượt màu nâu thẫm hoặc đen xám hơi phớt xanh bóng ở lưng. Lông ở bụng dài màu nâu nhạt. Con cái thường có màu hung đỏ. Mông đen, bốn chân từ khoeo trở xuống màu trắng bẩn. Đuôi dài màu đen. Đầu bò tót có trán dô cao, sừng cong vòng lên. Lông màu xám đen, vùng gần móng chân có màu trắng[5], con trưởng thành cao đến 1,9m, nặng trên dưới 1 tấn, chân trắng, mình đen. Đầu bò to, trán dẹt hơi lõm, giữa hai gốc sừng có một chỏm lông màu vàng. Ở cả bốn chân, từ khuỷu trở xuống có màu trắng ngà, trông giống như đi tất trắng.
3- Thân cỡ lớn. Sừng to, từ gốc sừng thân sừng nghiêng về phía sau, mút sừng nhọn uốn cong về phía trước. Yếm cổ khá rộng kéo dài xuống ngang khoeo và sát đất ở những con già. Toàn thân mầu xám. Mông không trắng. Bốn chân từ khoeo trở xuống mầu trắng.
Kiếm ăn ở ven rừng, thức ăn là cỏ, lá cây rừng, măng tre nứa. Khu vực kiếm ăn thường chung với bò rừng.
Number 1. Banteng or wild beef?
Banteng or wild beef is a type of beef found in Myanmar, Thailand, Cambodia, Laos, Vietnam, Borneo, Java and Bali.
Some banteng were brought to North Australia during the British colonial period in 1849.
Banteng live in deserted forests where they eat grass, bamboo leaves, fruit, leaves and young branches.
Banteng beef is said to be active day and night, but in places where people live in crowds, they are used to eating at night.
Distributed in East Asian countries such as Myanmar, Indonesia, Thailand.
In Vietnam, wild beef was previously very popular in the West.
Currently, due to the illegal hunting situation, the number of beef and fish has declined to a alarming level.
The Easodaklak Wildlife Reserve is one of the places that is considered to have a lot of wild beef,
but there are only a few, with a number of about ten in one.
The species was included in the Red Book of Vietnam, Decree 18HBVT, Decree 32, 2006,
End of City of the Northern Northern Government.
The areas with a lot of wild beef have been built into National Parks, Wildlife Reserve.
However, there is still a need to ban the sale of wild beef everywhere,
and have to complain to the people who deliberately sell the wrong beef.
Red Book of Vietnam, Article 31
No. 2 East Asian Beef
East Asian beef or South Asian beef,
scientific name Boscaurus Lausensis or Boscaurus Hiddei,
is a type of beef that is recorded in Southeast Asia,
in which their habitat is concentrated in Vietnam, Laos, Cambodia, Myanmar and Thailand.
In Vietnam, East Asian beef is simply called beef or mine,
because Vietnam only has this species.
There are a few rare species of beef called Boscaurus Lausensis.
Boscaurus Lausensis is a type of beef with a very similar appearance to the wild beef.
Mine also means wild beef.
According to this word, according to the call of the Rakhine people,
in the village of Ma Neu, the Boscaurus Lausensis is a tree,
which means a huge and majestic animal.
It is the most endangered species of Boscaurus Lausensis.
They are very popular because of their value.
A piece of Boscaurus Lausensis costs up to 50 to 60 million VND,
from 5 to 7 million VND.
Boscaurus Lausensis also has a double price,
three times the price of domestic beef,
so farmers still keep killing Boscaurus Lausensis for profit.
Boscaurus Lausensis is taller,
grows up to 1.9 meters,
weighs 800 to 1,000 kilograms,
weighs an average of 900 to 1,000 kilograms,
has a slightly concave forehead,
has a white dome on the forehead,
the forehead is between two high horns,
the big horn is relatively healthy,
curved upwards on the top of the cervical vertebrae,
has a yellow-gray horn,
has a black, shiny horn,
the skin on the neck and the muscles do not form wrinkles.
Distributed in Lai Chau province,
Son La province, Thanh Hoa,
Nghệ An, Ha Tinh, Quảng Bình,
Quảng Trịnh, Sài Gòn,
Đắk Lát, Lâm Đồng, Đồng Nai,
Bình Phước, Thế Giới,
Ấn Độ, Nepal, Myanmar,
Trung Quốc, Lào, Cambodia,
Thái Lan, Malaysia.
The number of Boscaurus Lausensis has decreased a lot.
Previously, there were about 350 to 500 in the Northwest,
now there are about 30 to 50 in Son La,
Son Nha, Xô Cục, Lai Châu,
Nguyễn Tề, Nguyễn Lê,
This species has been included in the Red Book of Vietnam,
Decree 32, HDPT and Decree 48,
Part 2002,
NDCP of the government prohibits hunting,
hunting and selling,
prohibits forest exploration in areas
where there is still a lot of life to protect this species.
Documentary, Red Book of Vietnam,
Part 31,
Number 3
Boscaurus Lausensis
Boscaurus Lausensis, Boscaurus Sauveli,
also known as Boscaurus Cobrae,
is a royal animal of the Bovide family.
It is mainly found in mountain forests
in northern Cambodia, South Laos,
eastern Thailand and western Vietnam.
It was discovered in 1937.
The feature is that
the body is large,
the horn is large from the trunk of the horn,
the horn is tilted backwards,
the horn is pointed forward,
the neck is quite wide,
the tail is long,
the body is bright,
the butt is not white,
the four legs from the tail
are white.
The food in the forest is grass,
leaves of forest trees,
bamboo,
the area where the food is common
with wild animals in Thailand.
It was found in December,
some say that the time is about 9 months.
Every year, a calf,
one calf,
4 calves,
live in the forest.
The forest is relatively flat,
active for 3 days.
Distributed in the countries of
Kon Tum, Dak Lak, Binh Phuoc,
Southeast Thailand, South Laos
and Northeastern Cambodia.
A specialty of Southeast Asia,
the source of natural resources.
In the future,
it can be used to create
with other cattle,
so that the cattle can live well
for a long time.
The number of gray cows in Southeast Asia
is still very small.
It is estimated that in 1951
there were about 500.
By 1969,
there were about 100.
To date, it has not been counted.
In Vietnam,
before 1985,
only information about gray cows
had been collected.
However, since 1995,
there has been no information
about this species
that may have been vaccinated
in Vietnam.
Gray cows were put
in the Red Book of Vietnam
and the Red List of IUCN
1996-2000
Decree 18
HDBT Decree 32
Part 2006
NDCP of the government
and the regulations of the
government banned the sale
of stray cattle in the areas
where there are wild cows,
cows and maybe even gray cows.
The Red Book of Vietnam
Article 31